Olej z czarnuszki zimnotłoczony 100ml

11,99 zł
Brutto
Ilość

 

Polityka bezpieczeństwa

 

Zasady dostawy

 

Zasady zwrotu

PayPal

Olej z czarnuszki znany był ze swoich niezwykłych właściwości jeszcze w czasach starożytnego Egiptu. Również dzisiaj ceniony jest zarówno przez znawców, jak i miłośników zdrowego stylu życia. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości cennych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, wpływającej na zachowanie dobrej kondycji skóry. Można go stosować zarówno jako dodatek do pożywnych sałatek, jak i skuteczny środek do pielęgnacji ciała i włosów.

Olej z czarnuszki aż w 85% składa się z Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które wykazują pozytywny wpływ (podparty licznymi badaniami) na zdrowie człowieka.

Zawarty w nim kwas linolowy (z grupy omega-6) korzystnie wpływa na kondycję naszej skóry, jak również uczestniczy w licznych przemianach biochemicznych oraz reguluje czynność procesów fizjologicznych. Znajdujący się w oleju z czarnuszki kwas oleinowy (z grupy omega-9) przeciwdziała powstawaniu stanów zapalnych oraz reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi. Ponadto, niniejszy produkt jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu kwas alfa-linolenowy (z grupy omega-3), odpowiedzialny za ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dzięki temu, regularne spożywanie oleju z czarnuszki (w połączeniu ze zdrową dietą i regularną aktywnością fizyczną) może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia miażdżycy oraz chorób o charakterze neurologicznym w przyszłości.

Warto również wiedzieć, że tłoczony na zimno olej z czarnuszki dostarcza do naszego organizmu sporą dawkę witaminy E, odpowiedzialnej za ochronę przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz zmniejszenie agregacji płytek krwi. Zawarty w niniejszym produkcie beta-karoten wpływa natomiast na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych w przyszłości. Dodatkowo, dzięki zawartości biotyny, regularne stosowanie oleju z czarnuszki może przyczynić się do poprawy wyglądu naszej skóry, włosów i paznokci.

Nie bez znaczenia dla naszego zdrowia jest również fakt, iż tłoczony na zimno olej z czarnuszki dostarcza do naszego organizmu szereg niezbędnych minerałów, takich jak: magnez, żelazo, potas, selen oraz cynk. Niemniej jednak, za najcenniejszy składnik niniejszego produktu uznaje się olejek eteryczny, składający się między innymi z limonenu, na szeroką skalę wykorzystywanego w przemyśle kosmetycznym.

Ze względu na bogactwo cennych składników w nim zawartych, olej z czarnuszki na szeroką skalę znajduje zastosowanie z ziołolecznictwie i medycynie alternatywnej. Znawcy naturalnych metod leczenia są zgodni, iż olej z czarnuszki pozytywnie wpływać może zarówno na złagodzenie przebiegu alergii, jak i zwalczanie nawracających infekcji górnych dróg oddechowych. Dodatkowo, stosowanie oleju z czarnuszki w odpowiednich ilościach może przyczynić się do ochrony naszego układu pokarmowego, przed szkodliwym działaniem bakterii Helicobacter Pylori. Niektóre źródła donoszą również, iż niniejszy produkt pozytywnie wpływa na redukcję złego cholesterolu we krwi. Ponadto, przyczynia się do usprawnienia procesu leczenia zaburzeń o charakterze dermatologicznym (w tym trądziku młodzieńczego i atopowego zapalenia skóry).

STOSOWANIE:

Olej z czarnuszki charakteryzuje się intensywnym, korzennym zapachem i gorzkawym smakiem. Ze względu na swoje właściwości, stosowany może być wyłącznie na zimno. Poddawanie go działaniu wysokiej temperatury powoduje utratę cennych składników odżywczych. Niemniej jednak, z powodzeniem można dodać go do pełnej warzyw sałatki, twarogów, sosów oraz kasz lub do smarowania pieczywa.

Vivio
5 Przedmioty